€ 2 Miljard: geef ‘het volk’ waar het recht op heeft!

Na het Unilever-debacle valt er twee miljard te verdelen. Laten we met gezond verstand besluiten de  ultieme optie te kiezen door met dat geld goedkope huizen te gaan bouwen. BV Nederland biedt haar ‘werknemers’  een unieke optie om aan een van de meest urgente problemen een eind te maken.  Dat is een veilig eigen onderkomen. Woonruimte is een primaire levensbehoefte.

Potverdelen

Het zal er wel weer op uitdraaien dat het potverdelen wordt voor politieke paradepaardjes. Unilever aan het stuurwiel van de BV Nederland levert een uniek inkijkje in de Nederlandse politiek op. Loopjongen en schandknaap Rutte is afgeserveerd. In een soortgelijke situatie zou de Nederlandse samenleving vorige eeuw ontploft zijn en zelfs een minister-president zou zijn lot niet veilig achten. Dat heet de aftocht blazen maar onze Eerste Pinokkio heeft een Groot Sprookjesboek en is nog niet bij dat hoofdstuk aangekomen. Murw Nederland haalt beschaamd de schouders op. Dat terzijde.

Politieke paradepaardjes

Wanneer je de schatkist aan de politieke gelukszoekers overlaat, worden de paradepaardjes gezadeld. Natuurlijk wil D66 geld voor onderwijs. Als groot-propagandist door de jaren heen, zijn ze aan een regeerakkoord gebonden en laten ze hun stemvee noodgedwongen in de kou staan. Met de geest van Pechtold wordt dat een inhaalslag met geld dat je in de schoot krijgt geworpen. De VVD blijft aan het bedrijfsleven doneren met als enig doel om het old-boys netwerk te kietelen. Immers, de lonen houden al jarenlang geen gelijke trend met de bedrijfswinsten. CDA en SP zetten in op de zorg maar bedoelen dat ze zorgverzekeraars nog meer aandeelhoudersdividend willen laten scoren. Al  tien jaar is er geen enkele compensatie voor de handjes aan het bed die de kwaliteit van de zorg bepalen. Wedden dat CDA-minister De Jonge over 10 jaar bestuursvoorzitter is van VGZ waar hij zijn voormalige CDA-collega Ab Klink kan opvolgen. Zelfs PVDA’er Wouter Bos gaf afgelopen week in de Volkskrant ruiterlijk toe dat hij niets bereikt heeft. Uiteraard mijmerend vanuit de zetel van een riant betaald baantje.

Wanneer de politiek de kwaliteiten ontbeert van de ‘gemiddelde Nederlander’ moet je het voorrekenen. Net zoals je een kind beter op zijn vingers kan leren rekenen dan op een I-Pad.

Bouwgrond gemeenten

Gemeenten barsten van de bouwgrond. Agrariërs moeten gedwongen afhaken omdat Nederland probeert onder de rook van het Ruhrgebied de Parijse milieunormen te behalen. Omdat gemeenten nu eenmaal vergeven zijn van ambtenaren die niet ‘out of the box’ kunnen denken, moet er een Noodwet door het parlement gejaagd worden. Ja meneer Asscher, ook u moet net als collega Wilders bij het kruisje tekenen. Die Noodwet verplicht alle Nederlandse gemeenten met een soort Jumbo Zekerheidsgarantie bouwkavels aan de burgers aan te bieden. De kavelprijs is gebaseerd op een reële waarde die niet, zoals nu gebruikelijk is, bepaald wordt door het structurele geldverslindende gemeentelijk kastekort. Zonder de revenuen van hun grondpolitiek is het merendeel van de gemeenten technisch failliet. Bij gebrek aan grond wordt agrarische grond aangekocht tegen een koeienvlaaien reducerende prijs. De Noodwet verheft het maisland tot bouwkavels. De banken, behept met de morele schuld dat burgers hen in de crisis overeind hielden, verstrekken de NHG-hypotheek. Alhoewel…. een bank behept met morele schuld?

Woningbouw centraal

De twee miljard dient als compensatie. Gaan we bouwen. Bijvoorbeeld seniorenwoningen gebaseerd op de vergrijzing. Die ouwetjes laten grote huizen achter. Komt er doorstroming want ook gezinnen laten huizen achter voor starters. Huizen bouwen betekent bovendien werkgelegenheid. Niet alleen de metselaar maar ook de inrichter, de keukenboer, de tuinman, de behangboer en de middenstand  komen aan bod. Door de lage hypotheekrente krijgen gezinnen meer te besteden doordat ze niet langer door de huisjesmelkers worden uitgezogen. Dat komt weer ten goede aan de lokale economie.

Als part of the deal krijgt iedere woning een pakket energiebesparende maatregelen zodat de woning verplicht  ‘energieneutraal is’. Dat kan dankzij die lagere kostprijs van de bouwkavel. Kun je de zonnepanelen groots inkopen waardoor de terugverdientijd op de vingers van een hand uit te rekenen zijn. Halen we ook nog eens de Parijse milieunormen.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Kortom, laten we de hobbyisten in Den Haag verder prutsen onder aanvoering van Mister Unilever of… dat riekt naar burgerlijke ongehoorzaamheid.  Zou een verademing zijn in deze tijd van individualisering. De Franse Revolutie kende slachtoffers maar de staat is nog steeds naar die revolutionaire ideeën ingericht. Ondanks de 150 + 75 pluchezitters.

Tags:

Geef een reactie