Rutte domme neefje Trumps ‘eigen volk eerst’!

Zou het kunnen dat Trump toch door de meerderheid van de Amerikaanse burgers op handen wordt gedragen? Zo af en toe sijpelt berichtgeving door dat ‘America First’ een verdomd goeie voedingsbodem heeft gevonden. Misschien met uitzondering in de metropolen, is hij de gevierde man die Amerika weer op de kaart zet.

Dat nieuws horen we slechts mondjesmaat want waar de journalistiek onafhankelijk en objectief in verslaggeving zou moeten zijn, is het schijnbaar geoorloofd om aan ‘Trumpje-Pesten’ te doen. Er wordt zelfs gesproken over het pers-brede agreement Donald uit zijn baantje te becommentariëren.

Het is tenslotte alweer tientallen jaren geleden dat zowel de linkse als de rechtse pers een front vormde tegen een Amerikaanse president. Veel journalisten zien zichzelf als een hedendaagse Bob Woodward en Carl Bernstein die uiteindelijk Nixon pootje wisten te lichten. Ze staan in de rij om dezelfde status te verwerven door Trump weg te schrijven en elke zonde uit te vergroten.

Natuurlijk is Trump voor de buitenwereld een meer dan vervelend mannetje. Van een consistent beleid is geen sprake. Trump twittert elke beschuldiging, bezwaar en verwijt per omgaande naar de andere wereld. De boodschap doet er niet tot als hij maar het podium heeft. Een plank voor je kop geldt niet voor social media waar de grootste gekken de meeste volgers hebben.

Op de keeper beschouwt realiseert Kuifje echter wat achtereenvolgende presidenten niet voor elkaar kregen, namelijk de massa mobiliseren voor de idee dat de VS het machtigste land ter wereld is.  De rest van de wereld kijkt er niet alleen met afkeer naar maar vooral met afgunst. De gemiddelde Amerikaan vindt het prachtig dat Trump feitelijk zegt ‘eigen volk eerst’. Dat hij maatregelen neemt die ’s lands economie bevorderen door de Chinezen en de EU de toegang tot de Amerikaanse consumentenmarkt te verhinderen. Torenhoge heffingen voor buitenlandse producten brengen de gemiddelde Amerikaan in verrukking. De door journalisten voorspelde ineenstorting van de Amerikaanse economie blijft achterwege. Sterker nog, het land zit in de lift.

De hysterie begint zelfs angstig te lijken op Duitsland in de jaren ’30.  America First of Deutschland über alles?

Je kunt de gemiddelde Nederlander dergelijk nationalistisch gedrag niet verwijten. Een potje voetbal of een berg klimmende fietser kan ons hooguit nog in extase brengen. Hoewel de eerste natuurlijk ook al is weggevallen nu we de status van voetbaldwerg gestempeld kregen.

Zo niet Nederland! Het voorbehoedsmiddel tegen elke vorm van nationalisme is onze premier himself. Wanneer iemand niet de stem van het gepeupel predikt, is het Rutte. Onze premier is vooral bezig zijn internationale vrienden -en daarmee zichzelf- te plezieren die het geen lor scheelt of Nederland op de eerste plaats van het podium staat. ‘Eigen volk eerst’ kreeg nooit een stevige voet aan de grond en Marc profiteer in die bubbel.

Wanneer  slechts 16% van de Nederlanders de afschaffing van de dividendbelasting enigermate steunt, zet hij zonder enige schaamte 84% in de kou. Geslepen en gelouterd heeft hij zijn coalitiepartners een drol gedraaid waar ze zelf bijstonden maar het nu pas beseffen. Geen weg terug en principes tellen in dit land al lang niet meer. Al die broodparlementariërs suggereren nu nog dat ze voor deze wetgeving een Salomonsoordeel moeten vellen maar de race is allang gelopen. Die 84% betaalt per 1 januari grif 3% extra BTW als voorschot op het commissariaat van Rutte bij Shell en Unilever. Net zoals die 16% maar die zal het niet in de knip merken.

In die context is de veel omstreden Trump meer cement en brug tussen verschillende bevolkingsgroepen. Die intentie heeft Rutte nooit ontwikkeld. Zelfs de aversie tegen zijn eigen persoontje kan Rutte niet verontrusten.

Tags:

Geef een reactie